Podczas kolacji biznesowej, spotkania ze znajomymi w restauracji czy weselnego obiadu powinno się przestrzegać określonych zasad. Stosowanie się do konkretnych zwyczajów czy kultura podczas jedzenia to rzeczy, o których trzeba pamiętać. W takich wypadkach warto przypomnieć zasady savoir-vivre. Pozwolą nam one w kulturalny i elegancki sposób spożyć posiłek.
Serwetka
Serwetka, która jest przygotowana na stole, nie jest dekoracją. Powinniśmy z niej skorzystać podczas jedzenia. Nie wymachując nią, w elegancki sposób układamy ją na kolanach. Kiedy mamy do czynienia z eleganckimi spotkaniami, to gospodarz powinien rozłożyć serwetkę jako pierwszy. Nie możemy też wkładać serwetki w rękawy czy za kołnierz. Gdy odchodzimy od stołu, powinniśmy położyć ją na stole.
Ręce
Nie powinno się bawić sztućcami, opierać łokciami o stół, trzymać jednej ręki pod stołem a drugiej na nim. Obie dłonie powinny leżeć na stole, na wysokości talerza.
Sztućce
Potrawy takie jak kasze, jarzyny, czy potrawy mączne powinno się jeść tylko widelcem. W przypadku różnych mięs powinno kroić się je nożem. Sam nóż powinniśmy trzymać dość wysoko. Nakładać potrawy oraz wkładać je do ust powinniśmy wyłącznie przy użyciu widelca i łyżki. Nóż ma służyć jedynie do krojenia oraz nakładania jedzenia na widelec. Nie powinno się trzymać sztućców zbyt blisko ostrza w wypadku noża oraz główek w wypadku łyżki czy widelca.
Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o tym, jak prawidłowo układać sztućce, zajrzyj do poradnika poniżej:
https://sklep.amefa.pl/Jak-prawidlowo-ulozyc-sztucce-blog-pol-1498468134.html
Posiłek
Nie powinno zaczynać posiłki bez znaku gospodyni czy gospodarza. Nie powinno się także mówić „smacznego”, kiedy jednak już usłyszymy takie słowa, grzecznie odpowiadamy „dziękuję”. Apertif to okres, w którym oczekuje się na główne danie, bądź nieobecnych jeszcze gości. Podczas niego podaje się alkohole lekkie takie jak: gin z tonikiem, campari czy wermuty. Ta część kolacji trwa około 20 minut. Dekoracje znajdujące się na talerzu można jeść, oczywiście pod warunkiem, że są jadalne.
Ryby
Nie powinno się jeść ryby dwoma widelcami, wymagane są specjalne sztućce. Są nimi tępy, szeroki nóż oraz widelec z trzema ząbkami. Kiedy uroczystość odbywa się w naszym domu, a my nie mamy takich sztućców, podajemy zwykły widelec i nóż. W przypadku ryb marynowanych i wędzonych korzystamy ze zwykłego noża i widelca.
Pieczywo
Chleb czy bułki nie powinny być jedzone w całości, przepoławiane czy krojone nożem. Bułki podane na małym talerzu powinny być odrywane, a chleb łamany na mniejsze kawałki. Oderwane kawałki mogą być posmarowane masłem przy użyciu specjalnego noża.
Alkohol
Podczas napełniania kieliszka winem nie powinien być on podnoszony do góry. Wino powinno być także smakowane małymi łyczkami. Nie można się stukać w ramach toastu, jest to niekulturalne. Nie jesteśmy także zobowiązani do otwierania alkoholu, który goście przynieśli jako prezent.
Koniec posiłku
Kiedy wychodzimy do toalety, powinniśmy powiedzieć „przepraszam”, odejście bez słowa jest nie na miejscu. Sygnał oznaczający zakończenie posiłku dają gospodarze. Podczas odchodzenia od stołu należy powiedzieć „dziękuję”. Nie wypada odejść od stołu bez słowa.