Maszyny dla przemysłu spożywczego ZS Bełżyce są integralną częścią przemysłu spożywczego i przedsiębiorstw gastronomicznych. Różnorodne jednostki, mechanizmy i urządzenia pozwalają zautomatyzować procesy produkcyjne, a także gwarantują zgodność z technologią wytwarzania i zapewniają bezpieczeństwo produktów.

Sprzęt do przetwórstwa mięsa

Prawidłowe przygotowanie surowców decyduje o jakości i bezpieczeństwie wyrobów mięsnych. Następujące typy urządzeń odgrywają przy tym kluczową rolę, pozwalając na uproszczenie lub pełną automatyzację procesów produkcyjnych.

Następujące rodzaje urządzeń są powszechnie stosowane w przemyśle przetwórstwa mięsnego:

  • Maszyny do uboju i trybowania – służą do szybkiej produkcji różnego rodzaju przetworów
  • Maszynki do mielenia mięsa – służą do przygotowania mięsa mielonego.
  • Maszynki do mielenia mięsa – służą do przygotowania mięsa mielonego
  • Mieszalniki – służą do mieszania mięsa mielonego i innych składników na jednolitą masę; mogą być zamknięte, otwarte lub próżniowe
  • Maszynki do mielenia mięsa – do przetwarzania mięsa mrożonego i krojonego w plastry

Maszyny do cięcia

Autoklawy – służą do sterylizacji mięsa za pomocą wysokiego ciśnienia i ciepła, co pozwala zachować świeżość, zabić szkodliwe mikroorganizmy i wydłużyć okres przechowywania produktów.

  • Urządzenia do zamrażania i przetwarzania (schładzarki szokowe, komory dymu termicznego itp.)
  • Obcinaczki do kiełbas i inne akcesoria

Sprzęt piekarniczy

W sektorze piekarniczym https://megabelzyce.pl/  wykorzystuje się tyle samo urządzeń, co w sektorze przetwórstwa mięsnego. Różne maszyny są używane w różnych fazach produkcji. Proces technologiczny w piekarni dzieli się na przygotowanie, pieczenie i napełnianie.

W pierwszym etapie stosuje się przesiewacze mąki, dzielarki do ciasta, komory garownicze i maszyny formujące. W fazie pieczenia główną rolę odgrywają piece pokładowe, piece obrotowe i piece modułowe. Te pierwsze posiadają kilka autonomicznych komór, z których każda może pracować zgodnie z ustawionym programem i utrzymywać zadaną temperaturę.

Piece obrotowe mogą składać się z nieruchomych lub ruchomych stojaków z półkami do umieszczania obrabianych elementów. Piece modułowe są podobne w konstrukcji do pieców pokładowych, ale mają większą objętość komory i dlatego są powszechnie stosowane w dużych piekarniach. Do napełniania gotowych produktów stosuje się krajalnice piekarnicze, linie pakujące i inne podobne urządzenia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here