Maszyny dla przemysłu spożywczego ZS Bełżyce są integralną częścią przemysłu spożywczego i przedsiębiorstw gastronomicznych. Różnorodne jednostki, mechanizmy i urządzenia pozwalają zautomatyzować procesy produkcyjne, a także gwarantują zgodność z technologią wytwarzania i zapewniają bezpieczeństwo produktów.
Sprzęt do przetwórstwa mięsa
Prawidłowe przygotowanie surowców decyduje o jakości i bezpieczeństwie wyrobów mięsnych. Następujące typy urządzeń odgrywają przy tym kluczową rolę, pozwalając na uproszczenie lub pełną automatyzację procesów produkcyjnych.
Następujące rodzaje urządzeń są powszechnie stosowane w przemyśle przetwórstwa mięsnego:
- Maszyny do uboju i trybowania – służą do szybkiej produkcji różnego rodzaju przetworów
- Maszynki do mielenia mięsa – służą do przygotowania mięsa mielonego.
- Maszynki do mielenia mięsa – służą do przygotowania mięsa mielonego
- Mieszalniki – służą do mieszania mięsa mielonego i innych składników na jednolitą masę; mogą być zamknięte, otwarte lub próżniowe
- Maszynki do mielenia mięsa – do przetwarzania mięsa mrożonego i krojonego w plastry
Maszyny do cięcia
Autoklawy – służą do sterylizacji mięsa za pomocą wysokiego ciśnienia i ciepła, co pozwala zachować świeżość, zabić szkodliwe mikroorganizmy i wydłużyć okres przechowywania produktów.
- Urządzenia do zamrażania i przetwarzania (schładzarki szokowe, komory dymu termicznego itp.)
- Obcinaczki do kiełbas i inne akcesoria
Sprzęt piekarniczy
W sektorze piekarniczym https://megabelzyce.pl/ wykorzystuje się tyle samo urządzeń, co w sektorze przetwórstwa mięsnego. Różne maszyny są używane w różnych fazach produkcji. Proces technologiczny w piekarni dzieli się na przygotowanie, pieczenie i napełnianie.
W pierwszym etapie stosuje się przesiewacze mąki, dzielarki do ciasta, komory garownicze i maszyny formujące. W fazie pieczenia główną rolę odgrywają piece pokładowe, piece obrotowe i piece modułowe. Te pierwsze posiadają kilka autonomicznych komór, z których każda może pracować zgodnie z ustawionym programem i utrzymywać zadaną temperaturę.
Piece obrotowe mogą składać się z nieruchomych lub ruchomych stojaków z półkami do umieszczania obrabianych elementów. Piece modułowe są podobne w konstrukcji do pieców pokładowych, ale mają większą objętość komory i dlatego są powszechnie stosowane w dużych piekarniach. Do napełniania gotowych produktów stosuje się krajalnice piekarnicze, linie pakujące i inne podobne urządzenia.